Segueix-nos a les xarxes socials:

La carretera de Port del Comte queda tancada fins que s'intervingui a l'esllavissada

Tècnics de l'Institut Geològic han visitat la zona i emetran l'informe urgent per poder fer la intervenció

La carretera de Port del Comte queda tancada fins que s'intervingui a l'esllavissadaAJ La Coma i la Pedra

El segon avís de la muntanya de la carretera de Port del Comte ha estat definitiu: una esllavissada encara més important que la de dilluns en el mateix punt de la carretera ha envaït tota la calçada i ha portat l'Ajuntament a tallar totalment aquesta via. No hi ha data per a la reobertura, de moment. Aquest dimarts, tècnics de l'Institut Geològic i Cartogràfic de Catalunya han inspeccionat l'esllavissada sobre el terreny i han indicat que la zona, de moment, no es pot reobrir per seguretat.

La muntanya "es veu inestable i l'esllavissada està activa", segons ha explicat a Regió7 l'alcalde de La Coma i la Pedra, Jaume Oriol. Els mateixos operaris de la maquinària que intervé en casos com aquest ha considerat prudent no treballar-hi davant els riscos que podria tenir. Els tècnics del geològic han explicat a l'alcalde que la intervenció no es pot fer des de la carretera, sinó des de la part superior de la muntanya, uns treballs que són de més complexitat que passar amb una màquina i netejar un vial.

Els veïns de la urbanització de Port del Comte i la zona de l'estació d'esquí no estan aïllat. Aixó sí, estan obligats a fer una important volta per passar per la zona de la Coma i no pas per Coll de Jou. La carretera afectada, de Port del Comte a Coll de Jou, està pendent de ser analitzada pels tècnics.

Si l'esllavissada de dilluns ja era important i preocupa els coneixedors de l'entorn, com havia explicat el mateix alcalde ahir, la nova ferida al talús que s'ha produït de matinada encara és molt més gran. Després de la neteja que es va fer el mateix dilluns retirant les roques despreses es va obrir la carretera al trànsit, però l'alcalde Jaume Oriol ja va demanar des del primer moment la intervenció dels tècnics de l'Institut Geològic de Catalunya per tenir una anàlisi de la situació del talús.

La inestabilitat afecta una gran àrea i la intervenció que caldrà fer s'endevina important. L'alcalde ha mantingut contactes, segons ha explicat ell mateix, amb la Diputació de Lleida i amb la delegació del Govern a la Catalunya central per tal de posar una solució a aquest problema. La zona que ara presenta el problema ja tenia petits despreniments. S'havia protegit amb un mur per evitar que les pedres arribessin a la calçada i l'any 2008 es va col·locar una xarxa per reforçar la protecció. Les esllavissades dels dos darrers dies han superat totalment aquestes malles.

L'alcalde Jaume Oriol ha assegurat que el seu ajuntament no té capacitat econòmica per afrontar una obra d'estabilització del talús, encara que es tracti d'una carretera municipal i, per tant, considera que ha de tenir el suport tècnic i econòmic de la Generalitat o la Diputació. Oriol no reobrirà la carretera fins que no tingui la seguretat que no hi haurà una nova esllavissada. "Avui, si algú hagués passat en el moment de la caiguda de pedres hauria quedat totalment colgat".

El govern de la Generalitat ha activitat una línia d'ajuts extraordinaris per fer front als efectes de la pluja de dilluns, amb greus problemes a la zona del riu Ter, però també amb alguns efectes importants, com aquesta esllavissada de la Coma i la Pedra en altres comarques. Ivet Castaño, directora dels serveis territorials de Presidència a la Catalunya central, ha indicat que "farem l'acompanyament en tot el que calgui als alcaldes i ajuntaments, sobretot en aquells casos que es tracta de municipis petits i amb menys estructura administrativa". Castaño ha explicat que també estan pendents d'aquest tall de carretera el Consell Comarcal del Solsonès i la Diputació de Lleida. A part dels ajuts de la Generalitat, Castaño també ha estès la mà a tramitar els que estableix per aquests casos el Govern de l'Estat, que, a més a més, són complementaris als del govern català.

Prem per veure més contingut per a tu