L'operació sortida deixa retencions de fins a 13 quilòmetres a la C-16

A primera hora de la tarda l'afluència de vehicles també s'ha notat a Organyà, on les cues s'han enfilat als 2 quilòmetres

El 82% dels vehicles ja han abandonat l'àrea metropolitana de Barcelona en l'operació sortida de Setmana Santa

Cues de cotxes a la C-16, a la variant de Berga

Cues de cotxes a la C-16, a la variant de Berga / ARXIU

Redacció

Retencions quilomètriques a la Catalunya central per la segona fase de l'operació sortida de Setmana Santa. Seguint en la línia de les primeres cues de dijous, que van acumular-se en punts d'accés a destinacions de muntanya com són la C-16 o l'N-260, aquest divendres les afectacions més rellevants tornen a concentrar-se a l'Eix Llobregat.

Durant el període amb més afluència de vehicles, cap a la 1 de la tarda, a la C-16 ha arribat a registrar més de 13 quilòmetres de cua acumulats. Els punts més crítics han estat Berga, amb un tram problemàtic de 4,3 quilòmetres, i Cercs, amb 9. Puntualment, també hi ha hagut afectacions a Guardiola de Berguedà. En tots els casos, els trams afectats han estat en sentit nord, cap a les destinacions de muntanya. En aquesta carretera el flux de circulació s'ha començat a restablir progressivament cap a les 2 de la tarda, i, a les 3, les retencions ja havien descendit als 4,3 quilòmetres.

També cap al migdia, s'han començat a formar embussos a la C-14, a Organyà. En aquest municipi, el moment en què més s'ha complicat la circulació, s'hi han registrat 2 quilòmetres de cua en sentit la Seu d'Urgell. A les 2, ja havia tornat la normalitat a la carretera.

Balanç de l'operació sortida

L'operació sortida de Setmana Santa s'ha tancat aquest divendres amb un total de 558.530 vehicles que han abandonat l'àrea metropolitana de Barcelona entre aquest dijous i divendres. Són un el 97,1% dels previstos, i les principals complicacions s'han concentrat a l'AP-7. En previsió d'això, el Servei Català de Trànsit ja havia previst l'obertura de carrils addicionals, tant en sentit nord com en sentit sud, per facilitar la sortida de vehicles de l'entorn de Barcelona i en destaca el "bon funcionament" de la mesura. A més de l'AP-7 també hi ha hagut retencions a la C-32, la C-31 i l'N-340, de vehicles que buscaven destinacions de platja. Pel que fa les carreteres d'interior, les principals complicacions han estat a la C-16 i la C-17.

Aquest divendres s'ha arribat a un pic de retencions de 100 quilòmetres al conjunt de carreteres pels volts de les 13 h, quan aquest pic l'any passat va ser de 153 quilòmetres. D'altra banda el factor de retenció, que es composa de la durada i la llargada de les retencions, s'ha reduït un 30 % respecte l'any passat.

Les principals afectacions han estat entre les 10 h i les 13 h i hi ha hagut retencions a l'AP-7 nord, entre Santa Perpètua i la Roca del Vallès, i a la Jonquera, on s'han acumulat 3 quilòmetres de retencions per un accident en sentit França. Més al sud s'han fet cues en diferents trams intermitents entre Sant Cugat del Vallès i Gelida i a Vilafranca del Penedès.